Avrupa Faydalı Bilgiler İngiltere Londra

Londra Havaalanları; Heathrow, Stansted ve Gatwick Havaalanları

Londra Dünyanın en önemli şehirlerinden birisi. Yılda 30 Milyon’dan fazla kişiye ev sahipliği yapan bir şehir için birden fazla havaalanı şart olmuş.

Bu sebeple de Londra’da bir değil, iki değil, üç değil tam altı adet havaalanı var. Yedinci havaalanını yapalım mı yoksa Dünya’nın en büyük havaalanlarından birisi olan Heathrow’u daha da mı büyütelim diye tartışma içindeler.  Son olarak izlediğim kadarı ile Londra açıklarında bir denizi doldurup yapılacak olan havaalanı inşaası projesi galip gelmişti.

Londra’nın havaalanları kendi içlerinde fonskiyonlarına göre bölümlenmiş. Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton ve City havalanları büyük havaalanı kategorisinde. Heathrow daha çok bayrak taşıyıcı firmaların kullandığı bir yerken, Gatwick, Heathrow’un yetersiz kalması sebebi ile kullanılan ikinci alan.  Stansted havaalanı başta Ryan Air olmak üzere low cost uçak firmaları tarafından kullanılıyor. Luton şehre en uzak havaalanı ve buraya genelde en ucuzcu firmalar iniyor. City ise iç hatlarda kullanılıyor.

Türk Hava Yolları Heathrow veya Gatwick havaalanlarını tercih ederken Pegasus Stansted Havaalanını kendisine üs olarak belirlemiş. Bu sebeple bu üç havaalanı ile ilgili bilgi vereceğim.

Heathrow Havalanın’dan Şehre Ulaşım

Türk Hava Yolları Heathrow Havaalanında üç numaralı platformu kullanıyor.

——————————————————————————————————————————————————————————

Güncelleme: THY’nin yayınladığı duyuru ile Heathrow Havaalanı ile ilgili yeni bir düzenleme olduğunu görüyoruz. Bu sebeple THY’nin duyurusunu aynen yayınlıyorum. 09.02.2014

Değerli Yolcularımız,

Ortaklığımız 02 Temmuz 2014 tarihinden itibaren uçuşlarını diğer Star Alliance havayolları ile beraber yeni açılacak Heathrow Terminal 2‘den gerçekleştirecektir. Dünyanın en modern terminallerinden biri olacak Terminal 2’de kesintisiz yolcu deneyimi sağlayabilmek amacıyla yolcu akışı yeni check-in teknolojilerinin kullanımına göre tasarlanmıştır. Bu modern yolcu deneyimini yaşayabilmek için Terminal 2’den seyahat eden ekonomi sınıfı yolcularımızın check-in işlemlerini:

*Terminal içinde kiosk cihazlarından
*Terminale gelmeden erken 24 saat önce online olarak internetten yapması beklenmektedir.

Terminal 2’ye taşınma öncesi yolcularımıza yeni check-in teknolojileri deneyimini sağlamak için bir dizi çalışma başlatmış bulunuyoruz. Bu çalışma kapsamında şuan uçtuğumuz Terminal 3’de check-in kontuarlarımızda bekleyen ekonomi sınıfı yolcularımız yer hizmet görevlileri tarafından satış bankosunun yanında bulunan kiosk cihazlarına yönlendirilecek ve işlem sırasında yardımcı olunacaktır. Online veya Kiosk cihazı üzerinden check-in işlemini yapan yolcularımızın bagajlarını Terminal 3’de yer alan bag drop kontuarımıza bırakması yeterlidir.

Anlayışınız ve yardımlarınız için teşekkür ederiz.

——————————————————————————————————————————————————————————

Heathrow’dan şehir merkezine ulaşım için tren, metro, otobüs ve taksi seçenekleri kullanılıyor.

Heathrow’dan şehir merkezine giden iki tren hattı var. 1-2 ve 3 numaralı terminallerin birleştiği yerden kalkan bu trenlere 4 ve 5 numaralı terminallerden ulaşmak için ring trenine binmek gerekiyor.

Heathrow Express isimli tren havaalanından şehre 15 dk’da ulaşıyor. Ancak tek kişi tek yön ücreti 20 Pound. Her 15 dakikada bir karşılıklı servis var. Son durak Paddington İstasyonu. Paddington istasyonun’dan metro sistemine girmek kolay. Circle (Sarı) ve District (Yeşil) hatları bu istasyondan geçiyor.

Diğer tren Heathrow Connect ise  şehir merkezine 30 dk’da varırken kişi başı 9,5 Pound talep ediyor. Her saati 27 ve 57 geçe kalkan bu trenler Express tren ile aynı platformdan kalkıyorlar ve Paddington İstasyonunda yolculuk sona eriyor.  Trenin üzerinde Heathorw Express yazıyor. Ancak Express’ten farkı 4 durakta daha duruyor olması. Bu sebeple yanlış trene binmemek için trenin üzerinde yazan yazıya değil de platformdaki elektronik göstergelere ve görevlilerin anonslarına dikkat etmek lazım.

Metro en ucuz çözüm. Akbil veya Kentkart misali Oyster geçerli. Ancak Zone farklı olduğu için kişi başı ortalama 4,5 Pound bilet ücreti var. Fakat Şehir merkezine gelirken yaklaşık 20 istasyonda durduğu için yolculuk 1 saatten fazla sürüyor.

Şehir merkezine otobüs ile ulaşmak da mümkün. Yaklaşık 50 dk süren yolculuk için kişi başı 6 pound ödemek gerekli. National Express firmasının otobüsleri Victoria Coach Station durağında duruyorlar. Buradan yine metroya bağlantı yapmak mümkün.

Taxi bana göre gereksiz bir alternatif. Şehir merkezine ulaşım 60-70 pound arası tutuyor.

Stansted Havalanın’dan Şehre Ulaşım

Ryanair’in üssü olan Stansted Havaalanı şehre 50 km mesafede yer alıyor. Türkiye’den Pegasus’un kullandığı bu havalimanından tek bir terminal var. Ancak uçakların yanaştığı terminaller uydu terminal olarak konumlanmış ve ana terminal ile uydular arasında tren bağlantısı var. Havaaalanı içinde geçen saatlere dikkat etmek gerekli. Ana Terminal’den uydulara gitmek bazen 12 dk süre alabiliyor.

Stansted Havaalanı şehre çok uzak olduğu için tercih edilen ulaşım aracı Stansted Express treni. Tren bileti tek yön 23 pound gidiş dönüş 28 Pound. tren 3 istasyonda duruyor, yolculuk 45 dk sürüyor  ve tren son olarak şehir merkezinde Liverpool Street İstasyonuna gidiyor. Buradan Circle (sarı) ve Hammersmith&City (Pembe) metro hatlarına bağlanmak mümkün.

Tren dışında otobüsler var. National Express, Terravision otobüsleri tek yön 8-10 pound arasına gidiyorlar ancak yolculuk asgari 1 saat sürüyor.

Taxi ise çok pahalı. 100 Pounddan fazla tutuyor.

Gatwick Havalanın’dan Şehre Ulaşım

Türk Hava Yolları’nın indiği diğer bir havaalanı olan Gatwick, bir çok havayolunun kullandığı ikinci büyük havalimanı. Güney ve Kuzey olmak üzere iki terminali var. THY Kuzey terminalini kullanıyor.

En hızlı vasıta Gatwick Express treni. 17,75 Pound’a götüren bu tren ile 30 dk’da Victoria İstasyonuna ulaşım mümkün. Buradan yine Metro’ya geçilebilir.

Yolculuğu 45 dk’da tamamlayan Firs Capital Train ile yolculuk da mümkün. Yalnız bu tren Wimbledon, Bedford ve Cambridge gibi Londra’nın dış mahallelerine gidiyor.

Yine otobüs ile 8 pounda 1 saatten fazla süren bir yolculuk ile şehir merkezine ulaşmak mümkün.

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

14 Yorum

  1. Merhaba, luton aırporttan londra merkeze gelmeyı planlıyorum natıonal express otobuslerını kullanmak ıcın bılet gerekıyormu? Yanı dırek cıkısta ucret vererek kullanmam mumkunmu? Bilgilendirirsenız sevinirim
    Teşekkürler

    1. Ben Luton Havaalanını kullanmadığım için sizi yanıltmak istemem. İnternette online bilet alabileceğiniz yazılı ancak bileti nereden bulacağınız yazılmamış. Fakat genel tecrübelerime dayanarak, ya bilet makinesi ya gişesi vardır ya da sürücüden alıyorsunuzdur. Ama online bilet sanırım daha ucuz olur

  2. Merhaba,

    pegasus ile stansted havaalanına ineceğim.Bavul alımı,pasaport kontrol ve karşılama alanına ulaşım için metro kullanımı gerekiyor mu? Yardımcı olursanız memnun olurum.

    iyi günler.

    1. İdil Hanım, açıkçası ben Stansted’den Türkiye’ye uçtum. Tersini yapmadım. Ancak havaalanında gözlemlediğime göre havaalanın içinde terminaller arası ulaşım kendi shuttle treni ile sağlanıyor. Uçaktan indiğinizde muhtemelen tabelalar size yol gösterecektir.

  3. Merhaba,londraya dil kursu için gidiyorum şehir merkezine en yakın havaalanı heathrow değilmi ? yardımcı olursanız sevinirim

  4. öncelikle yazınızı çok beğendim ama bana bir bilgi lazım resmi ziyaretler hangi havalimanından yapılıyor bikiyormusun ? gerçekten çok büyük yardım edersin Teşekürler

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *