Atina Avrupa Gezi Yazıları Yunanistan

Atina'da Gezilecek Yerler II- Yeni Akropolis Müzesi ile Atina'daki Ünlü Diğer Müzeler

Atinada yapılacak şeyler listesinin başında Akropolis olan bir gezginin listesindeki bir sonraki adımı da Yeni Akropolis Müzesi olmalı.

2007 yılına kadar Akropolis’ten çıkarılan tarihi objeler yine Akropolis’in içinde yer alan eski müzede sergilenirken 2007 yılında Yeni ve Modern bir müze olan Yeni Akropolis Müzesi faaliyete açılmış.

Yeni Akropolis Müzesi hemen tarihi alanın yamacında yer alıyor ve Akropolis’ten çıktıktan sonra kolaylıkla bulunabiliyor. Binası da adı gibi yeni ve modern mimari tarzda. Işık, Hareket ve tektonik elementlerin bir araya getirilerek çizilen mimari proje yarışma ile seçiliyor. Bazı Atinalılar binayı

Akropolis’in antik mimarisi ile bağdaşmadığını belirterek itiraz da etseler bence yalnızca müze binası bile başlı başına görülmeye değer bir yapı.

Müzenin kendisi zaten tarihi kalıntıların üzerine inşa edilmiş. Binanın şeffaf malzemeden yapılan zemini sayesinde aşağıda bulunan kalıntıları da görebilmek mümkün hale gelmiş.

Eserler üç katta sergileniyor. Birinci katta Akropolis’in yamaçlarından çıkarılan tarihi eserler sergileniyor. Sanki Akropolis’ie tırmanıyormuş hissi ile Uzun ve dik açılı bir koridordan yukarı çıktığınızda Nike ve Erectheion tapınakları ile ünlülerin evlerinin içinde bulunan tarihi eşyalar ve heykelleri görebiliyorsunuz. Bununla birlikte aynı katta Akropolis’te bulunan Erectheion, Nike Tapınağı ve Propyleae gibi binaların maketleri yer alıyor.

En üst kata çıkıldığında ise Müzenin en etkileyici kısmına geliyorsunuz.  Sadece Parthenon’a ayrılan bu katta çepeçevre Parthenon’un çatısında yer alan heykel ve resimlerden kalanlar sergileniyor. Bir de Parthenon’un tarihini anlatan bir video gösterim yeri de var..

Ayrıca koridoru dolaştığınızda da sanki Parthenon’un etrafında dolaşıyormuş hissi veriyor. Yine boydan boya cam olan pencerelerden çok güzel Akropolis görüntüleri almak da mümkün.

Müzenin 2 ile 3.katı arasında bulunan ara katında müze mağazası ve restoranı var. Restoranın yemeklerini tatmadım ancak manzarası müthiş.

Müzede resim çekmek maalesef yasak. Ancak ben flaşsız bir şekilde eserlere zarar vermeyecek biçimde bazı resimleri kaçak olarak çekmeyi başardım.

Yeni Akropolis Müzesi Salı ile Cuma günleri arasında Sabah 8’den akşam 8’e kadar Cuma günü de akşam 10’a kadar ziyarete açık. Müze Pazartesi günü kapalı. Müzeye giriş 5 EUR. İnternette okuduğum bazı yazılarda Akropolis ile Müze için tek bir giriş bileti alındığını görmüştüm. Ancak Akropolis için ödediğimiz 12 EUR’nun içinde müzeye giriş yer almıyor. Müzenin biletleri aynı zamanda internet üzerinden de satılıyor.  Kalabalık yaz dönemi için online bilet opsiyonunu kesinlikle tavsiye ederim. Yunanistan’da sıra beklemek eziyet haline gelebiliyor.

Atina’daki diğer bir ünlü müze de Ulusal Arkeoloji Müzesi. Bizim vaktimiz kalmadığı için ziyaret edemediğimiz müzede Akropolis buluntularının dışında görkemli Antik Yunan’dan günümüze kalan Yunan Sanatının en önemli heykel ve sanat eserleri sergileniyor. Tabi İngilizlerden kalanlar diyebiliriz.

Bir özel müze de Benaki Müzesi. Ünlü işadamı Antonis Benakis’in özel koleksiyonun sergilendiği müze, Kolonaki bölgesinde. İçinde güzel eserlerin bulunduğu ve dünya çapında ün yapmış bir koleksiyon sergileniyor.

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *