Avrupa Fransa Gezi Yazıları Paris

Paris'te Yılbaşı Kutlaması

Yılbaşının en güzel kutlandığı yerlerden birisi de Paris. Şehrin büyülü ve romantik havası yılbaşında yeni yıl için daha fazla enerji ve şans veriyor bence.

Biz de 2012 yılına Paris’te girdik unutamayacağımız bir yılbaşı kutlaması ve devamında şanslı geçen bir 2012 senesi oldu.

Ancak tüm bu güzelliklerine rağmen yılbaşında kutlamaları için Paris’e gideceklerin bazı önemli konulara dikkat etmesi gerekli.

Paris’te yılbaşını kutlayacaksanız genelde insanların toplanma noktaları olan Eiffel Kulesi veya Champs-Elysees civarında olacaksınız demektr. Eiffel Kulesi civarında kutlamalar sırasında neredeyse 1.000.000 kişi vardı. Bu kadar çok sayıda insanın bir arada olması sebebi ile kutlamalar sona erdiğinde bir izdiham yaşandı ve insan selinin içinde kalabalık bizi nereye götürdü ise biz de oraya gitmek zorunda kaldık. Bu sebeple küçük çocuğunuz veya yanınızda fiziki durumu güçlü olmayan insanlar varsa ya hiç gitmeyin ya da çocuğunuzu omzunuzda taşıyın. Ezilme tehlikesi yaşanıyor.


Bununla birlikte bizim yaptığımız planda yılbaşı anında Eyfel Kulesinde olmak ve sonrasında Champs-Elysees Bulvarına hemen yakındaki metro ile gitmek vardı. Ancak oluşan izdiham sebebi ile toplu taşıma ağı felç olmuştu. Araçlar insan selinin içinde kilitli kalmış ve trafik de akmıyordu. Bu nedenle Eyfel’den başka hiçbir yere gidemedki ve gecenin sonunda yürüyerek otelimize geri döndük.

Benim Önerim yılbaşını kutlayacaksanız oteliniz yakınlarda bir yerde olsun ve yürüyerek dönün. Aksi takdirde otelinize dönüş için herhangi bir vasıta bulma şansınız çok zayıf. Geceyi sokakta geçirmeye hazır olun. Fakat Ocak ayında gece sıcaklığı sıfırın çok altına düşüyor dikkatli olun

Bununla birlikte Paris’te yılbaşı kutlamaları aslında Avrupa’nın hemen hemen tüm şehirlerinde olduğu gibi Noel Kutlamaları ile birleşiyor. Yılbaşı öncesi kutlanan Noel sebebi ile kurulan Noel pazarlarında küçük ama sevimli pek çok hediye bulmak mümkün.

 

Paris’teki Noel Pazarı ise Champs-Elysees Bulvarına kurulmuştu. Champs-Elysees bulvarının geniş kaldırımları üzerine sıra sıra yerleşen hediyelik eşyacılar, sıcak şarap ve Waffle satan büfeler fonda çalan noel şarkıları ile Noel Pazarı keyfini yaşamış olduk. Gerçi öğrendiğim kadarı ile en güzle noel pazarları Almanya ve Avusturya bölgesine kurulurmuş ama olsun Pariste’ki Noel pazarı da keyifliydi.

Yılbaşı gecesini kutlamak için birkaç alternatif nokta var.

En meşhur yılbaşı kutlamaları Eyfel Kulesi’nin bulunduğu meydanda yapılıyor. Meydana saat 11 gibi gelmeniz halinde Eyfel’in güzelce ışıklandırılmış görüntüsü eşliğinde Seine Nehrinin kıyısında iyi bir yer bulunabilir. Yılbaşı kutlamaları sırasında artık havai fişekler güvenlik sebebi ile kullanılmıyormuş Ancak Eyfel Kulesi gece tam 12’ye geldiğinde tüm ışıklarını söndürüp sanki ışık saçan bir disko küreseymiş gibi farklı bir ışıklandırma ile gösteri yaptı.

 Meydanın havası gerçekten güzel, birbiri ile kaynaşmış ellerinde şampanya tutan pek çok kişi saat tam 12’ye geldiğinde birbirleri öpüşerek sevgi içinde yeni yıla giriyor.

Alternatif olarak Eyfel Kulesi’nin arkasındaki iskeleden kalkan nehir tekneleri ile Seine Nehri üzerinde kutlama yapmak da mümkün.

Yılbaşı kutlamalarının yapıldğı diğer bir bölge ise Champs-Elysees Bulvarı. Bulvarın üzerindeki bar ve cafelerde geceyi geçiren insanlar yılbaşı anında bulvara çıkıp kutlamalara orada devam ediyor.

 

Fakat caddeye neredeyse 1 milyon kişiden fazla insan geldiği için yine izdiham tehlikesine ve yankesicilere dikkat etmek gerekli. Buradan da bir araç ile otele dönmek neredeyse imkansız.

Paris’e çocuklarınız ile giderseniz alternatif yılbaşı kutlaması yapılan yerlerden birisi de Disneyland. Paris’te Eiffel Kulesinden yapılan havai fişek gösterileri 2012’den itibaren yasaklansa da 2012 yılı Disneyland’da çok güzel havai fişek gösterileri ile karşılanmış.

Tüm bu zorluklarına rağmen yine de Paris, yeni yıl kutlamaları için en güzel şehirlerden birisi.

Paris ile ilgili yazılar

 

  • Paris’te Toplu Taşımayı Kullanmak İçin Bu Yazıya Göz Atabilirsiniz
  • Paris’te Güzel Bir Otel Tavsiyesi için Bu Yazıya da Göz Atabilirsiiz
  • Paris’te Havaalanından Şehre Ulaşım için ise Bu Yazıya Göz Atabilirsiniz
  • Disneyland için yazılmış yazıyı bu adresten okuyabilirsiniz

 

 

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *